H

Her hafta okuyuculardan gelen e-postaları, twitter mesajlarını özenle okumaya, kendi derslerime çalışırken verdiğim aralarda da bu e-postalara ve mesajlara yine aynı özen ve dikkatle cevap vermeye çalışıyorum. Bu beni hem dinlendiriyor hem de mutlu ediyor. Lise çağlarından öğrencilerin, yaşı ve kariyeri ilerlermiş kişilerin hatta ilkokul çağındaki çocuklar ile ebeveynlerinden e-postalar almak bir insanı nasıl mutlu ediyor inanamazsınız. Şu son zamanlarda ise çok fazla otuz yaş civarındaki okuyucudan aynı soruyu duymaya başladım.

HİKAYELER HEP ORTAK

Kendisinden izin almadığım için ismini kullanmadan bir okuyucumuzun hikâyesini sizler ile paylaşmak istiyorum. Bu örnek hikâye ile bana gelen diğer soruları da bir nebze olsun görmüş olacaksınız.

“1980 doğumluyum. Mühendislik mezunuyum. İngilizce seviyem oldukça iyi düzeyde ve Türkiye’nin önde gelen firmalarında çalıştım. Şu anda uluslararası bir firmada çalışmaktayım.

Pilotluk için ilk olarak 2006 yılında THY’ nin yetiştirilmek üzere pilot alımı yaptığından haberim olduğunda tam da istediğim mesleğin – halen mevcut isim dışında – pilotluk olduğunu bu konuda da oldukça yetenekli ve istekli olduğumu düşünerek harekete geçtim. Aynı zamanda Ayjet ile de ilk döneminde eğitim gören 1 – 2 arkadaşımla görüşerek bilgi aldım. Ancak istenen eğitim ücreti ve o dönem için henüz kendini ispatlamamış olması, mühendislik eğitimim de olmasının kriterlere uygun olduğu için iş garantisi sebebi ile THY’ nin yetiştirme programına yönelmeye karar verdim. Daha sonraki ilk döneme başvuru yapmak istediğimde bir önceki dönemde Mezun olduğum mühendisliğin kriterler arasında iken başvuracağım dönemde aranan fakülteler arasında kabul edilmemekte idi. Konu ile ilgili o dönem THY insan kaynakları müdürü ile görüşmemde bir sonraki dönemde tekrar kriterlere dahil edilebileceğini, takip etmem halinde sonraki döneme yetişebileceğimi söyledi. Tabii bu sürede 2 dönem yani yaklaşık 2 sene gibi bir süre geçti.

 Açıkçası THY’ nin bu şekilde standart olmayan kriterler uygulaması, 2 sene gibi bir süre geçmesi ve tabi Ayjet te 8, 9 dönemleri geride bırakmıştı ve giderek iş bulmanın daha zor olabileceğini düşündüm. 2009 yılında tekrar THY programına başvuru yaptığımda ise geri aranmayınca bir şekilde şartları fazla zorladığımı düşünerek mevcut işime yöneldim ancak tabii hiçbir zaman tam olarak aklımdan çıkmadı.

Neticede gelinen noktada 34 yaşındayım, pilotluğa 2006- 2007 yılında THY olmadığında şartları zorlayarak Ayjet ile başlasaydım bir yerden başlamış olacaktım. Tecrübelerinize göre sizce sektördeki işsiz pilot sayısı, eğitim suresi vs. göz önüne alındığında tercih edilmek için çok mu geç bir yaştayım, sizden sadece samimi görüşlerinizi merak ettiğimden sormak istedim. ”

İŞTE CEVAP

İnanın bu ve buna benzer her hafta onlarca okuyucu e-postası alıyorum. Bana güvendiğinizi, objektif bakış açısına sahip olduğumu söylemeniz gerçekten çok gurur verici fakat sizlerin kişisel şartlarınızı bilmeden sizlere bir okul öneremem. Öncelikle buna açıklık getirmek istedim.

Şimdi şu soruya cevap arayalım. Çok mu geç? Sunexpress firması ile yaptığım konuşmada kendilerinin 31 yaş artı 364 günlük süreyi aştığınız zaman yeni mezun yani tecrübesiz pilotların başvurularını kabul etmediklerini öğrendim. Tabii bu şu anda böyle belki ileriki zamanlarda bu durum değişebilir. THY ise tecrübesiz pilot başvurularında şu an üst yaş sınırını 40 olarak yayınladı. Pegasus, Tailwind, Freebird, Borajet vb. firmalarda yaş sınırları tam olarak nedir bilmiyorum. Fakat genel anlamda işe alımda bakış açısının erken yaşta pilot alıp emekli olana kadar çalıştırmak üzerine olduğunu söyleyebilirim.

30 YAŞ SINIR MI?

Dolayısıyla yaş ilerledikçe işe giriş olasılığınız düşüyor. Fakat bu demek değil ki işe giremezsiniz. Benim uçuş okulundaki devremden 30 yaşın üzerinde iki arkadaşım şu an havayollarında sorunsuz bir şekilde iş bularak uçuşlarına başladı. Üst dönemlerden bir arkadaşım 40 yaşında THY’ de işe girdi. Uçuşunu başarı ile devam ettiriyor. Bunlar ülkemizdeki örnekler… Her zaman söylediğim gibi kendinize ülke, şehir, firma ve sektör ( kargo, havayolu, uçuş okulu, petrol boru gözlem hattı, harita vb. ) kısıtlaması yapmazsanız ve İngilizceniz çok iyiyse dünyanın çeşitli bölgelerinde iş bulmanız mümkündür. Kısacası bana sorarsanız çok geç değil ama biraz geç olabilir. Bunun tam cevabı sizin kendinize uyguladığını kısıtlamalarda ve kendinizi eğitmenizde yatıyor.

EĞİTİM SIRASINDA AKSAMA OLURSA?

Eğitim sırasında aksamalar olmaması için uçuş okulunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır. Bunları sizlere daha öncede yazmıştım fakat gelen e-posta ve mesajlara istinaden tekrar hatırlatmak da fayda görüyorum. Her sektörde olduğu gibi en büyük sermaye entelektüel sermayedir. Yani bir uçuş okulunu iyi yapan şeylerin başında mevcut yer dersi öğretmenleri ve uçuş öğretmenleri gelmektedir.

Öğretmen kadrosunun deneyimine, özellikle uçuş öğretmenlerinin havayolu geçmişi olup olmadığını iyi araştırın. Yer dersi öğretmenleri hakkında sözlük sitelerinde bile bilgiler bulabilirsiniz. İnternette biraz araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Kadroların deneyimli olmalarına, ve eksiksiz olup olmadıklarını iyice araştırın. Uçuş okullarına giderek öğrenciler ile öğretmenler ile tanışın. Konuşun ve sorular sorun. Bu konuda çekingen olmayın!

Uçakların bakımlarına, uçuş okulunun bakım yetkisi olup olmadığına, uçakların tipine ve adedine iyice bakın. Bunlar çok önemli konular ve aksamalar genelde bu madde yüzünden gerçekleşiyor. Geçmişte ülkemizde bakım yetkisi alındığı için uçuşlarını birkaç ay bekletmek zorunda kalan uçuş okulları olmuştu. Bu yüzden uçuş okulu seçerken bu kritere iyi odaklanın.

Alacağınız eğitim süresinde başka bir işte çalışmanız mümkün olmadığından uçuş okulunun bulunduğu şehirdeki yaşam şartlarını ve ekonomik koşulları iyice araştırın. Buna genelde kimse dikkat etmiyor. Eğitimin sürdüğü yaklaşık iki yıl boyunca ulaşımınızdan tutunda yiyeceğiniz yemeğe, konaklamanıza kadar olan kalemler çok ciddi maliyetler tutabiliyor.

Sadece bu üç maddeye dikkat ederek yapacağınız seçim bile eğitiminizin aksamamasına yetecektir.

Gitmek istediğiniz okulun mezunlarının işe giriş oranlarına, girdikleri firmalara iyice bakın. Bunlar hep okul bitiminde ne kadar hızla işe gireceğinize dair göstergedir. Tabii en önemlisi kendinizsiniz. Bir okulun işe giriş oranı %98 olabilir fakat siz kendinizi yeteri kadar yetiştirmediyseniz inanın en fazla mülakata kadar ilerler o aşamada elenirsiniz.

YENİ BİR KİTAP

Ülkemizde yakın gelecekte bir ilk gerçekleşecek. Kokpit.aero sitemizde de daha önce yazıları yayınlanmış olan Kerem Gök, “Türk Havacılık Tarihine Damgasını Vuran Uçak Kazaları” isimli bir kitap çalışması yapıyor.

Geçen haftalarda kitabın prototipini inceledim. Gerçekten güzel araştırılmış. Benim bazı kazaları ve ardından yaşananları okurken ağzım açık kaldı ve çok fazla ders çıkardım. Hem havacılık konusunda teknik bilgiye sahip olmayan insanları hem de ben ve benim gibi havacılığın içinde olan insanların kucaklayan güzel bir araştırma kitabı olmuş. Kitap için son sürat çalışmalara devam eden Kerem’i sizlerin huzurunda tebrik etmek istiyorum. Malum ülkemizde havacılar arasında bile tabu olarak kabul edilen bir konuda ciddi bir cesaret göstererek ve derinlemesine araştırma yaparak yeni nesil havacılara ışık tutacak bir çalışma yapıyor. En kısa zamanda kitabı raflarda görmeyi diliyorum.

NASIL PİLOT OLURUM?

SON DÜZLÜK

Ağustos sonunda inşallah uzatmalı olan hava taşımacılığı pilot lisansı eğitiminin son sınavlarına gireceğim. Bu yaklaşan süreçte olduğumdan daha önceden de yazmış olduğum gibi haftalık yazılarımda aksamalar oluyor. Bunun için tekrardan özür dilerim. Yeni yazılar ve güzel haberlerde tekrar görüşmek üzere…

 

Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.

E:posta: info@irfanozanongun.com

 

Kaynak: http://www.kokpit.aero/30-yas-pilotluk-icin-gec-mi?writer=18