Işık Üniversitesi Havacılık Kulübü Başkanı Gökçe Semiz bundan tam iki ay önce bana ulaşıp okuldaki arkadaşlarının sosyal medya üzerinden yazılarımı takip ettiğini ve kendisine, okula gelip konuşma yapıp yapamayacağımı sorduklarını söyledi. Ben de kabul ettim. Sizlerle hem seminer üzerinden üniversitedeki arkadaşlarımızın, geleceğin pilotlarının akıllarındaki soruları hem de geçtiğimiz hafta yayınlanan yeni uçuş okullarına giriş yönetmeliğini konuşacağım.
ÜNİVERSİTELERDE TALEP VAR
Organizasyonun yapıldığı amfide yaklaşık elli altmış üniversite öğrencisi çeşitli bölümlerden toplanmış oturuyorlardı. Anladım ki pilot olmak isteyen çok fazla üniversite öğrencisi var. Sınav haftalarında olmalarına rağmen bu kadar sayıda dinleyici gelmesi bunun göstergesidir diye düşünüyorum. Kısaca pilotaj için izleyebilecekleri yolları anlattıktan sonra; önemli olan kafalarında soru işaretlerini yok etmek olduğundan soru- cevap ile ilerlemek istediğimi belirttim. Herkesin kafasında şu sorular vardı.
İŞ GARANTİSİ VAR MI?
Dinleyicilerden gelen ilk soru buydu diyebilirim. Hepsi üniversite öğrencisi olduğu için haklı olarak sürekli reklamları dönen iş garantili pilotaj yüksek lisans programını soruyorlardı. İş garantisi konusunda http://kokpit.aero/irfan-ozan-ongun-garantili-pilot-okulu yazımdan örnekler vererek sorularını cevaplamaya çalıştım.
Kendilerine olur da bu iş garantili yüksek lisans sınavına giriş sınavında yapılan DLR sınavlarından kalırlarsa haklarının yanmayacağını isterlerse daha az para vererek iş garantisiz olan programa kayıt yaptırabileceklerini söylemişler. Komik bir tablo var. Paran varsa başarılıysan iş garantin var. Paran yok ise ya da sınava tekrar girmek için belli bir süre beklemek istemiyorsan daha da az para vererek iş garantisiz programa gidebiliyorsun. Arkadaşlar da bana soruyorlar, “sizce hangisi daha mantıklı?” diye… Tablo ortada sayın okuyucu, ben de sizlere soruyorum: Bu iş garantisi nasıl bir garanti? Hangisi daha mantıklı?
BİTİRİLEN BÖLÜMÜN ÖNEMİ VAR MI?
Yakın zamana kadar mühendislik bölümlerinin önemli olduğunu fakat şu anda beden eğitimi öğretmenliği, arkeoloji, resim gibi bölümlerden de mezun arkadaşların eğitim alabildiklerini hatta hali hazırda çeşitli firmalarda ikinci pilot olarak görev yaptıklarını da anlattım. Bunları burada sizlere yazmamın sebebi aynı soruları sizlerin de sorguladığınızı düşünmem.
PSİKOMETRİ SINAVLARI?
Akıllardaki en büyük sorulardan birisi ise psikometri sınavlarıydı. Çok sevgili dostum ve devrem Berkan ALPTEKİN’de şirket alımlarında yapılan mülakat, psikometri sınavlarını anlattı ve soruları yanıtladı. Burada biz geçen hafta yayınlanan Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı (SHT-1T)’ndan bahsedecektik ki arkadaşlardan bazıları yönetmeliği okuduklarını belirttiler. Bu noktada şunu söylemeliyim ki gerçekten çok mutlu olduk. Dinleyici olarak gelenlerin bir çoğu dersini çalışıp gelmişti. Bunu sorularından ve daha yeni çıkmış olan talimatı okumalarından anlayabilirsiniz. Eminim ki sektörde bir çok kişi daha talimatı okumamıştır. Fakat bu arkadaşlar okumuşlar ve gelip bununla ilgili sorular sorabiliyorlar… Bu arkadaşlar arasından gelecekte dersini çalışan, sürekli bilgilerini güncel tutan çok sağlam pilotlar çıkacağından eminim.
ÖĞRENCİ PİLOT SEÇİMİNDE KULLANILACAK TEST TALİMATI ( SHT-1T )
Talimatı okumamış olanlar ve görüşlerimi merak edenler için (okuyuculardan bu konularda sorular geldi) kısaca talimattan ve görüşlerimden bahsedeyim. Bu talimatın çıkarılış amacının sektördeki yeni yetişen pilot adaylarının kalitesini yükseltmek olduğu söyleniyor. Bu konuda, yani amacı konusunda, fazla yorum yapmam doğru olmaz; çünkü o kadar sektör tecrübem yok fakat mutlaka fark yaratacağından eminim. Talimatı okuduğunuzda ilk göze çarpan şu oluyor. Bu sınavın aslında bizlerin işe alım sınavlarında karşımıza çıkan DLR ya da Mollymawk gibi psikometri sınavlarından pek farkı olmayacak. Bunun yanında standart bir sınav yerine her uçuş okulu otoriteye onaylattığı takdirde kendine özel sınav yapabilecek gibi gözüküyor. Bu testleri yapmayan FTO (Uçuş Eğitim Organizasyonları)’lara ilk etapta yazılı uyarı ve para cezası gelecekmiş. Yani şimdiden söyleyeyim X uçuş okulu yapacakmış Y yapmayacakmış gibi şehir efsanelerine kesinlikle inanmayın. Otoritemiz bu konuyu çok sıkı denetim altına alacak gibi gözüküyor. Sınavların ne olacağı okullara bırakılmış gözüktüğünden sizlere bu sınav DLR olacak ya da Mollymawk olacak diyemiyorum. Bekleyip her uçuş okulu ne tip sınav yapacak göreceğiz. Bunun yanında bazı muafiyetler de söz konusu… Bu muafiyetleri aynen yazıyorum.
Madde 8 – (1) CPL veya IR eğitimine devam etmeksizin sadece PPL eğitimi alacak öğrenci pilotlar eğitime başlamadan önce, PPL eğitiminden sonra eğitime devam etmeyeceklerine dair, bu Talimatın Ek-1’inde bulunan yazılı taahhütnameyi ilgili FTO’ya teslim etmeleri halinde öğrenci seçiminde kullanılacak testten muaf tutulurlar. İlgili FTO bu taahhütnameyi Öğrenci Pilot Lisansı için gerekli belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe sunar.
(2) Bu maddenin birinci fıkra hükmüne uygun olarak PPL alıp, daha sonra CPL ve IR eğitimine devam etmek isteyen pilotların, bu eğitimlerine başlamadan önce pilot adayı seçim testinden geçer not alması gerekir. Bu durumdaki pilotlar sınav sonuç belgesini ilgili FTO’ya teslim eder. İlgili FTO sınav sonuç belgesini, CPL ve IR eğitimi başlamadan önce Genel Müdürlüğe sunar.
(3) 01.03.2014 tarihinden önce PPL almış ve bu tarih itibariyle CPL ve IR eğitimine devam eden pilotlara bu talimat hükümleri uygulanmaz.
(4) Devlet hava araçlarında helikopter pilotu olarak görev yapmış veya yapmakta olan ve PPL(A) veya CPL/IR eğitimine başlamak isteyen pilotlara bu talimat hükümleri uygulanmaz.
OKUYUCULARDAN OTORİTEYE SORULAR VAR
Bu muafiyetler konusunda bazı okuyucularımın kafalarında soru işaretleri oluşmuş, bana ulaşarak bunları sordular. Ben de kendilerine otoritemizin yayınladığı talimat ve yönetmelikleri sektörden gelen geri bildirim ve ihtiyaçlar doğrultusunda güncellediklerini anlattım. Buradan bana gelen soruları sorarak belki de bir güncelleme gereksinimine dikkat çekebiliriz. İşte sorular:
Soru 1- PPL eğitimi alan bir pilot devam etmeyeceğine dair taahhütnameyi doldurdu diyelim ve bundan birkaç yıl sonra devam etmek istedi. O zaman otoriteye tekrar yazılı mı başvuracak? Yoksa artık devam etme hakkını kaybetmiş mi olacak?
Soru 2- Sportif havacılardan geldi. SHT-1 yani Uçak Pilotu Lisans Talimatı Madde 36- Hususi pilot lisansı almak için; SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan bir uçuş eğitim organizasyonunda en az 45 saatlik uçuş eğitiminin tamamlanmış olması gereklidir. Bu sürenin en çok 5 saati uçuş ve seyrüsefer usulleri eğitim cihazında veya uçuş simülatöründe tamamlanmış olabilir. Bu saatlerin değerlendirilmesinde; daha önceden başka kategori bir hava aracına ait lisans veya sertifikaya sahip olan kişilerin bu hava aracında sorumlu pilot olarak uçmuş oldukları saatlerden yüzde 10’u kredilendirilir. Ancak bu süre hiçbir zaman 10 saati geçemez. Diğer kategori hava araçlarından kasıt helikopter, mikrolight ve planörlerdir.
Talimatın muafiyet kısmında helikopter pilotları var ama neden mikrolight ve planörler yok? Bu araçları kullanan sportif havacılık pilotları da CPL/ IR ya da ATPL eğitimi almak isteyebilir. Madem kredilendirmede helikopter pilotları ile eşit tutuluyoruz, neden muafiyet konusunda eşit değiliz?
Soru 3- ATPL ya da CPL/ IR eğitimini parça parça alan arkadaşlarımız var. Hali hazırda teorik eğitimini almış ve sınavlara giren ya da sınavları bitirmiş fakat daha CPL/ IR uçuşları 01.03.2014 tarihinden sonra başlayacak olan arkadaşlar muaf olacaklar mı yoksa sınava girecekler mi?
Bu üç soru da bana okuyucularımdan geldi. Ben de onların bu sorularına köşemizden otorite yetkililerimize soruyorum. Cevapları geldiğinde de yine köşemizden siz sevgili okuyucularımız ile paylaşacağım.
Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.
E:posta: info@irfanozanongun.com
Kaynak: http://www.kokpit.aero/index.php?route=article/article&writer=18&article_id=5347