UÇUŞ PLANINDA GEÇEN HAFTA…
Bu haftanın yazısına başlamadan önce geçen hafta içinde neler olduğunu paylaşmak istiyorum. Geçen hafta FPV uçuşları ile ilgili Berk Barbaros’la birlikte yaptığımız röportaj vardı. (okumak için tıklayın) Bu yazı büyük ses getirdi.
Onaylayanlar kadar itiraz edenler de çoğunluktaydı. Özellikle sosyal medyada konu çok tartışıldı. Modelcilere ‘Sizin de fikirlerinize yer verelim. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz’ diye sordum. Ne yazık ki hakaretler dışında düzgün ve yapıcı bir cevap alamadık.
İnsanımız biraz böyle… Anlık tepkiler inanılmaz yüksek. Ama birlikte bir şeyler oluşturmaya, kamuoyunu bilgilendirmeye gelince pek bir ses çıkmıyor. Ben yine de sorunların diyalogla çözüleceğine inanıyorum. Tarafların birbirini anlaması, bilinçlenme ve eğitim herkes için şart…
SINAVLARA HAZIRLIK
Daha önceki yazılarımı takip edenler bilirler sınav sisteminden ve sınav salonlarından önceki yazılarımda bahsetmiştim. Dünyada uygulanan farklı sistemleri de anlatmıştım. Tüm dünya’ da sistemler farklı da olsa sınava çalışma şekilleri genelde aynı oluyor.
Bu hafta sizlere bu çalışma şekillerinden ve çalışmamıza yardımcı olan siteler hakkındaki incelemelerimden bahsedeceğim. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uçuş teorik eğitimlerini yetkilendirilmiş okullarda almamıza rağmen sınavlara; internette çeşitli sitelerde yayınlanan soru bankalarındaki sorulara çalışarak sınavlara hazırlanıyoruz. Sizler için siteleri inceledim.
ÜLKEMİZDE EN ÇOK BİLİNEN ATPLONLİNE.COM
Neredeyse herkesin kullandığı ve en çok bilinen site olan www.atplonline.co.uk sürekli olarak kendisini hem site tasarımı hem de soru bankası güncellemesi açısından diğerlerinden ön plana çıkartıyor. Site ücretlendirmesi euro ve pound üzerinden yapılıyor.
Yedi günlük, 14 günlük, 30 günlük, 90 günlük, 180 günlük ve 1 yıllık olan site üyelik seçenekleri bulunuyor. Bu sitenin demo versiyonu da ücretsiz olarak kullanıma açık fakat bunu da kullanabilmek için siteye kayıt olmanız gerekiyor. Site sadece online olarak çalışıyor. Kısaca internet bağlantısı olmaya yerlerde bu siteden çalışamıyorsunuz. Zaman zaman da site bakıma alındığı için online olsanız dahi bir iki saat site kullanıma kapatılabiliyor. Bir uyarı ile kullanıcılardan özür dileyerek durumu bildiriyorlar.
Site ile ilgili ya da sorularla ile ilgili site yöneticilerine mesaj attığınız zaman kısa sürede geriye cevap alabiliyorsunuz. Site içindeki forum üzerinden diğer kullanıcılar ile de mesajlaşabiliyorsunuz. Bana soracak olursanız en büyük iki eksisi sadece online kullanıma açık olması ve soruların yanıtları konusunda yapılan kısa konu anlatımlarının, görsellerin genelde yetersiz olması… En büyük artılarından birisi ise telefon ve tablet uygulamalarının olması…
BU SİTELERİN EN ESKİSİ BRİSTOL.GS
Bristol Ground School’ a ait olan internet sitesi (http://bgsonline.eu/ ) için bu konuda ki en eski site denebilir. Bu yönüyle markalaşmış durumda olan internet sitesi için en güzel örnek; aslında diğer siteleri kast ederken bile insanlardan Bristol’ den çalışmıyor musunuz diye bir soru ile karşılaşabiliyorsunuz.
Site tasarımı bu konuda ki öncülerden olmasına rağmen hiç de kullanıcı dostu değil. Aşırı derecede sade olan site soru bankası açısından da diğerleri kadar güncellemeleri sık gerçekleştirmiyor. Site üyeliği konusunda süre seçenekleri ve ödeme kurları aynı atplonline.com da olduğu gibi…
Bu sitede de atplonline.com da olduğu gibi sadece online çalışabiliyorsunuz. Site size test sonlarında grafik olarak hangi konularda geri hangi konularda ileri derecede bilgi seviyesine sahip olduğunuz gösteriyor. Bu özelliği rakiplerinin önünde atılmış bir adım olarak söyleyebiliriz. Ülkemizde ki kullanıcı seviyesi azımsanmayacak derecede olmasına rağmen yine de genele bakıldığında az sayıda diyebiliriz. Bu sitenin telefon ve tablet uygulamaları da mevcut.
DOĞRU YAPANA KADAR SORAN E-ATPL
Belki de ülkemizde Bristol.gs ile birlikte en az bilinene sitelerden birisi olan www.e-atpl.com oldukça basit ama güzel bir site tasarımına sahip ve diğerlerinde olmayan bir özelliği ile öne çıkıyor. Test açtığınız zaman o test içerisinde bir yanlış yaptığınız her soruyu doğru işaretleyene kadar karşınıza tekrar tekrar çıkartabiliyor. Bu özelliğin karşınıza çıkartma adedini siz belirleyebiliyorsunuz. Soru açıklamaları ve grafikleri açısından atplonline.com ve Bristol.gs sitelerinin önüne geçiyor. Sitenin üyelik seçenekler diğerlerinden farklı olarak 2,4,6 aylık ve 1 yıllık olarak bizlere sunuluyor. Sadece euro olarak ödeme kabul ediliyor. Bu sitenin de telefon ve tablet uygulamaları mevcut. Tasarımsal olarak bu uygulamalarda da atplonline ve Bristol.gs in önüne geçtiğini düşünüyorum.
YENİ VE EN İLGİNÇ SİTE: SİMPLE ATPL
Bu site ( www.simpleatpl.com ) piyasaya son birkaç ayda çıktı. Aslına bakarsanız site tasarımı ve kullandıkları renkler açısından hafif www.aviationexam.com sitesine benzese de tüm rakiplerinden oldukça farklı yönleri ve kapsamı var fakat daha tam anlamıyla bitmiş değil.
Site tam olarak tamamlandığında, Boeing, Airbus gibi firmaların uçaklarının type rate’ leri ve DLR gibi sınavlar için de çalışma ortamı yaratacakmış. Soru bankaları oluşturuluyormuş.
Sitenin tasarımında beş basamak var. İşin özü her basamakta aynı soruları çözdürüp soru ve doğru cevabı hafızanıza kazımak. Bu yönüyle soru ve cevap ezberi yapan pilot adayları için bulunmaz hint kumaşı diyebilirim. Fakat daha tüm dersler ve soru bankaları tam olarak oluşturulmuş değil. Tüm rakiplerinden öne çıkan en büyük özelliği ise eğer Türkiye’ de bulunan bir bilgisayardan siteye üye olup test açtığınız zaman son basamakta karşınıza Ankara’ da SHGM’ de bulunan ekran tasarımının bire bir aynısının çıkıyor olması… Bu özellik diğer hiçbir sitede mevcut değil. Site bu özelliği ile de ezberciliği desteklemiş oluyor diye düşünüyorum. Çünkü ezber yapan arkadaşlardan her zaman çalıştığım siteden sonra Ankara’ da test ekranı bana çok yabancı geliyor ya da garip geliyor gibi cümleler duyduğumu hatırlıyorum. Site böyle düşünen arkadaşlara büyük bir çözüm getirmiş gibi gözüküyor.
DÜNYANIN EN POPÜLERİ AVİATİONEXAM
Tüm dünyadaki kullanımlara baktığımızda google sitesi bize en popüler sitenin www.aviationexam.com sitesi olduğunu gösteriyor. Bu sitenin tüm rakiplerinden öne geçmesinin en büyük sebebi bence kullanıcıya verdiği hizmetler…
Nedir bunlar? En başta siteyi internet bağlantısı olmadan da kullanabiliyorsunuz. Site bilgisayarınıza, telefonunuza ya da tabletinize hangisine isterseniz bir program kurdurtuyor. Hatta tek bir kullanıcı dört farklı cihaza kadar bu programı kurup aynı anda çalıştırabiliyor.
Soru açıklamalar ve görselleri açısından kesinlikle rakiplerinin hepsinin önüne geçiyor. Görseller için Full HD demek yanlış olmaz. Soru ve cevaplarının açıklamaları biraz akademik düzeye kaçtığı için hem iyi hem kötü demekle geçiyorum. Çünkü bu çalışma sisteminize göre değişen bir durum. Şahsen ben bu site üyeliği internetin olmadığı yerlerde sınava çalışma şansına erişebildim.
Site tasarımını geçen yıl yenileyerek kullanıcı dostu hale getirdiler. Bir diğer güzel özelliği ise site üyeliği alırken sadece bir ders için alabiliyorsunuz. İsterseniz dersleri tek tek seçebiliyorsunuz ve istediğiniz kadar için üyelik alıyorsunuz. Böyle bir özellik hiçbir rakibinde şu an için yok. Eğer tamamlarlarsa www.simpleatpl.com sitesinde de bu özellik olacakmış.
Daha önceden de dediğim gibi bir çok açıdan simpleatpl.com zaten aviationexam izinden gidiyor gibi gözüküyor. Aviationexam.com sitesinin Türkiye’ de yavaş yavaş popülerliği artıyor. Fakat kullanıcıları bu kadar güzelliğe rağmen diğer sitelere iten en büyük eksisi diğer tüm sitelerden daha fazla soru sayısına sahip olması… Neredeyse ders başına rakiplerinden her ders için 100 soru daha fazla soruya sahip ve bunlar aynı sorular değil. Yani diğer sitelerde aynı soruyu sitede birkaç kez karşınıza çıkartırken aviationexam de böyle bir şey olmuyor. Buna rağmen rakiplerinden daha kabarık bir soru bankasına sahip… Siteye üye olurken vergisiz olan kurlar Türkiye için geçerli oluyor.
Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.
E:posta: info@irfanozanongun.com
Kaynak: http://www.kokpit.aero/irfan-ozan-ongun-sinavin-ilaci-bu-siteler?writer=18