K

Kapalı kısımda da zamanın havayolu şirketleri dışında pek bir şey yoktu. Fakat benim için inanılmaz bir fuardı. Her çocuk gibi ben de pilot olmak istiyordum ama o fuara kadar uçaklara bu kadar yaklaşamamıştım. İlk defa o Airex’98 de bir uçağın kokpitine girmiştim. O uçak İstanbul Havacılık Kulübüne ait bir  “ T-34 Mentor ” idi. Kesin kafaya koymuştum ve hayalim olan pilotlukta emin adımlarla ilerlemeliydim. Fuar o zamandan bu zamana büyüdü ve inanılmaz bir boyuta ulaştı.

T-34 MENTOR

T-34 Mentor; fotoğraflarda da görmüş olduğunuz sarı uçağı bilmeyenler için biraz anlatayım. Ülkemiz silahlı kuvvetleri tarafından da yıllarca kullanılan 1940’ lı yıllardan günümüze kadar uzanan bir askeri eğitim uçağıdır. Silahlı kuvvetler kullanımdan çıkardıktan sonra bu uçakları bildiğim kadarıyla sivil kullanım amacıyla İstanbul Havacılık Kulübü vb. kulüplere hibe ederek uçmalarına devam etmelerini sağlıyor. İşte benim bindiğim uçak da bunlardan birisiydi. O zaman on beş yaşında olan benim için T-34 renkleriyle göz alan ve devasa bir uçaktı. Şimdilerde ülkemizde uçar durumda bir T-34 ne yazık ki yok. Fakat sosyal medya sitelerinden Facebook üzerinde kurulmuş “ T-34 Mentor’ları Koruma ve Yaşatma Topluluğu ” mevcut. Hali hazırda beş yüz üyesi bulunan bu topluluğun amaçlarından birisi de bir adet T-34’ ü alıp restore ederek uçar hale getirmek. Ben de merakla ve ilgiyle topluluğu takip ediyorum.

PİLOT YETİŞTİREN FUAR

Fuar 1996 yılından bu yana her iki yılda bir geleneksel olarak gerçekleşmeye devam ediyor. Ben de hiç aksatmadan hemen her fuara gitmek için çaba gösteriyorum. Gün geçtikçe fuara uçuş okulları da katılır oldu. Ben de ilk uçuş okulu araştırmamı bu fuarda yapmıştım. Hatta sitemiz yazarlarından olan ve sevgili dostum Bahadır ACUNER ile de ilk kez bu fuarda tanışmıştık. Eminim ki şu an benim gibi havayolları sektöründe yer alan ya da almak üzere olan bir çok insan da bu fuar sayesinde bulundukları pozisyonlara gelmişlerdir. İşte Airex’ in şimdiki adıyla Istanbul Air Show’ un Pilot Yetiştiren Fuar olma gibi bir özelliği de var. Fotoğraflara baktığım zaman babam iyi ki elimden tutup fuara götürmüş diyorum. Şimdi benim o yaşlardaki halimde ve daha küçük yaşlardaki okuyucularımdan gelen e-postaları cevaplayacak kadar bilgi birikimine ve donanıma sahip olduysam babam ve airex’in büyük katkısı vardır. O yüzden tüm okuyucularımızı ve havacılık meraklılarını fuara bekliyorum. Pilot olmak isteyenler özellikle bu fuarı kaçırmasınlar.

ESKİ AİREX YENİ İSTANBUL AİR SHOW

Geçen yıl kapsamı genişleyerek adı da değişen fuarın yeni ismi “ İSTANBUL AİR SHOW ” oldu. Fakat son ana kadar bir değişiklik olmaz ise Atatürk Hava Limanının yoğunluğu yüzünden bu yıl hava gösterileri yani bir show olmayacak. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda adına ve büyüklüğüne yaraşır bir şekilde muhteşem hava gösterileri izleyebiliriz.

İLKERİN FUARI; İSTANBUL AİR SHOW

Show olmasa da bu yıl bir çok ilk gerçekleşiyor. Örneğin ülkemizde ilk defa yapımı gerçekleşen deneysel ve mikrolift planör sınıfındaki keçi isimli planörü bu fuarda görebileceğiz. Bunun yanında Türk Hava Kurumu’ nun çalışmalarını filmleri aratmayacak gizlilikte yürüttüğü iki kişilik yerli uçak “ Türkkuşu ” yine bu fuarda olacak ilklerden bir tanesi… Genel havacılık adına oldukça sevindirici bu ilklerin yanında dünya devleri de en iyi kartlarını bu fuarda açıyor. Boeing hem kargo hem de yolcu versiyonunu göstermek için 747-8’ i fuara getiriyor. Airbus ise karşı atak olarak A350 veya A380’ i getireceğini açıkladı. Kısacası hem genel havacılar, hem sportif havacılar hem de ticari havacıları kapsayan, kucaklayan muhteşem bir organizasyon bizleri bekliyor.

KOKPİT.AERO EKİBİ DE FUARDA

Kokpit.aero ailesi olarak bizler de fuarda olacağız. 1996 yılından bu yana fuarın basın sponsoru olan Kokpit bu yıl da fuardaki yerini alacak. Ben ve ailenin diğer üyeleri de fuar süresince orada sizlerle olacağız. Gelemeyenler için de fuar süresince twitter ve instagram hesabım üzerinden sizlere fuardan güncel haberleri iletmek gibi bir planım var. Muhteşem iş jetleri, havayolu uçakları ve genel havacılık uçaklarını kaçırmamak için fuarı ve bizleri takibe devam etmenizi öneririm.

GELECEK UÇAKLARDAN BAŞLICALARI

Boeing           : 747-8

Airbus             : A350XWB

TAI                  : Hürkuş, S-2E/T

Embraer        : E190, Lineage, Legacy 650, Phenom 300

Gulfstream    : G650, G550, G280.

Dassault        : Falcon 7X, 2000LX

Bombardier   : Global XRS, Challenger 605

Cessna          : Sovering+, Mustang M2, Caravan EX

Beechcraft    : Kingair 350

Pilatus           : PC12

Agusta           : AW139, 119, 109

Bell                 : 429

Piper              : Meridan

THK                : Türkkuşu

FUARA NASIL GELEBİLİRSİNİZ?

Genel Havacılık Apronu girişi Florya tarafında Fabrikalar Caddesi üzerinde Polis Akademisi’ni geçtikten sonra sağ tarafta.

Atatürk Havalimanı Metro Durağı-Fuar Alanı arası saat başlarında,

Fuar Alanı-Metro Durağı arası yarım saatlerde olmak üzere 10:00-18:00 saatleri arası otobüs seferleri düzenlenecektir.

Ziyaretçilerden bu hattı kullanmaları ve mümkün olduğu kadar özel araçlarıyla alana gelmemeleri rica ediliyor.

Fotoğraflar: Arif Cevat ONGUN

 

Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.

E:posta: info@irfanozanongun.com

 

 

Kaynak: http://www.kokpit.aero/pilot-yetistiren-fuar?writer=18