S

Sizin için bu hafta Amelia Rose Earhart ile röportaj yaptık. Hayır, geçmişe gitmiyoruz.  İsim benzerliği sizi şaşırtmasın. Amelia Rose Earhart’ a anne babası bundan 30 yıl önce ilham alması için bu isimi vermişler… Amelia Rose Earhart şimdi 30 yaşında Amerika Birleşik Devletleri, Colorado Denver da Kanal 9 da haber spikeri ve aynı zaman da bir havacı… İsminden aldığı ilham ile uçuş eğitimi alan ve adaşının yarım kalan dünyanın etrafını dolaşma projesini gerçekleştirmek isteyen Amelia ile sizler için röportaj yapıp bu projeyi, kendisini ve yeni kurmuş olduğu uçuş eğitimi almak isteyen bayan pilot adaylarına burs sağlayan vakfını konuştuk.

 

Amelia hoş geldin. Öncelikle Amelia Earhart ile bir akrabalığın yok ve soyadınızın aynı olması tamamen tesadüf değil mi?

Sorduğun için teşekkür ederim. Ailemin ve öncü olan Amelia’ nın ailesinin hiçbir akrabalığı ya da kan bağı olmamasına rağmen, aynı soyadını paylaşıyoruz. İkimizin de ailesi Pensilvanya eyaletinde yaşamışlar ama dediğim gibi hiçbir kan bağı yok. Ailemin bana bu ismi vermesinin sebebi ondan ilham almam ve onun gibi muhteşem bir hayat yaşamamı ve kimsenin unutamayacağı bir ismimin olmasını istemeleri…

Bildiğim kadarıyla üniversitede havacılık okumadın. İşinin de havacılıkla pek ilgisi yok. Pilot olmaya nasıl karar verdin? Aile’ de pilot var mı?

Evet üniversitede havacılık ile ilgili bir bölüm okumadım. İşin aslı İngiliz dili ve edebiyatı okudum. Çünkü okumayı ve yazmayı çok seviyorum. Denver, Coloradoda radyo ve televizyonda çalışmaya başladım. Sonunda Newsradio 850 KOA ve KUSA-TV’ de gökyüzü muhabiri olarak çalışmaya başladım. Günde iki kez Eurocopter A-Star B-3 helikopteri ile yaklaşık 4 saat uçuş yapıyorduk. O zamanlar hayal edemeyeceğim kadar muhteşem bir işti.

Ailemde başka pilot yok. Fakat tüm ailem pilot olmam konusunda beni çok destekledi. Uçuş okulu için para biriktirmeye başladım ve bu biraz uzun sürdü. Fakat ilk uçuşumu yaptığım zaman adeta bu işe tutuldum. Gökyüzünde olduğum ilk andan itibaren uçmaya aşık olmuştum.

Ailen ve arkadaşların bu kararı verdiğinde nasıl tepki verdi?

Ben biraz gözü pek, deli dumrul birisiyimdir. O yüzden kimsenin pilot olma kararıma şaşırmadığına eminim. Ailem gökyüzünde ne kadar mutlu olduğumu görünce çok sevindiler. Arkadaşlarım da ailem de ellerinden geldiği kadar destek oldular. Hatta gururla söyleyebilirim ki bazı arkadaşlarım havacılığın hayatımı nasıl değiştirdiğini görünce uçuş dersleri almaya başladılar.

GENÇ KADINLAR PİLOT OLMAK İSTİYOR

Genelde havacılıkta kadınlar bu işi yapamaz denir. Amelia Earhart’ ın hayatında da bu tepkileri aldığını sıkça görüyoruz. Sen de bu tip durumlar ile karşılaştın mı?

Artık bu kafa yapısından, kadınlarda pilot olacak kumaş yok fikrinden uzaklaşıldığı için seviniyorum. Hala daha havayollarında kaptan koltuğunda kadınları çok az görüyoruz ama sevindiğim nokta; genç bayanların gün geçtikçe bu işe ilgilerinin artması… Her yıl binlerce insan ile havacılığın güzellikleri üzerine konuşuyorum ve neden kadınların bu işte sayılarının az olduğunu artık görebiliyorum. Çünkü bu zamana kadar kadınlara hiç bu işi de yapabilecekleri söylenmemiş. Hiç denemeleri için davet edilmemişler. Havacılık hiçbir zaman annelik, hemşirelik, öğretmenlik ya da geleneksel kadına biçilen roller gibi bir seçenek olarak sunulmamış. Uçuşlarımla ve projelerimle insanlara bu işin aslında tehlikeli olmadığını, insanı çok mutlu eden, tatminkar bir hayat sürmesini sağlayacak ister hobi isterse de profesyonel olabilecek bir iş olduğunu göstermeye çalışıyorum.

Dünya geneline baktığımız da havacılıkta kadınların hala erkeklerin gerisinde kaldığını görüyoruz. Sence Amelia Earhart’ dan bu yana neden bir eşitlik sağlanamadı?

Tüm dünya da yer etmiş bir zihniyetin değişmesi elbette ki zaman alacaktır. Özellikle de kariyer dünyasında… Ağaç yaşken eğilir. Bir çoğumuz rotamızı genç yaşta çiziyor ve nadiren sapıyoruz. Ben de genç yaştaki kadınlara uçmanın da bir alternatif, bir seçenek, olduğunu göstermek istiyorum. 1930’ lu yıllarda Amelia Earhart kalıpları kırarak, kadınların da bu işi yapabileceğine çok güzel örnek oldu. Şimdi sıra bizde…

Şimdi sıra  dünyanın havacılık tutkunlarında, yani bizlerde… Herkese örnek olarak , kadın-erkek, uçmanın muhteşem bir deneyim olduğunu; size yeni ufuklar sunan, dünyanın kapısı açan bir deneyim olduğunu gösterme sırası…

 

MUTFAK MASASINDA AKLIMA GELDİ!

Projeyi hayata geçirmeye ne zaman karar verdin?

Projeyi hayata geçirmeye tam bir yıl önce karar verdim. Mutfak masasında otururken bu fikir aklıma geldi. Nasıl yapabilirim diye düşünmeye başladım. Koca bir kağıt alıp, notlar almaya başladım. Uçuş yapacağım rotalar, projenin bütçesi, eğitimler, hayatta kalma ekipmanları… Bu büyük bir görev ama yapabileceğime tüm kalbimle inanıyordum. Bu iş için doğmuştum. Sembolik olarak da olsa Amelia’ nın bitiremediği uçuşu bitirmek istiyordum. Amelia’ nın uçuş planına sadık kalmaya çalışmak istiyorum.

Proje için ne gibi hazırlıklar yaptın?

Uçak için eğitim, rotanın planlanması, sponsorluk arayışları, tanıtım ve halkla ilişkiler kısmı hatta Pilatus PC12NG nin yol boyunca alacağı tüm yakıtların hesabını bile yaptık. Bu liste böyle uzayıp gidiyor. Tek motorlu bir uçakla dünyanın etrafını dolaşmayı anlatan bir kılavuz kitap ne yazık ki yok. Bu yüzden her şeyi araştırıp, durumlara göre planlar geliştirmemiz gerekiyor. Bir kontrol ( checklist ) listemiz bile yoktu. Hatta bu proje için açık denizde uçakla denize çakılırsak diye açık denizde hayatta kalma eğitimi bile almam gerekti.

Sponsor desteği bulmak konusuna gelelim. Bu konuda yaşadığın sıkıntılar oldu mu? Neler yaşadın?

Bu konuda çok şanslıyım. Beni destekleyen bir sürü mükemmel  havacılık firması var. Pilatus Aircraft, Honeywell Uzay ve Havacılık, Pratt & Whitney Kanada, Dallas Airmotive, Signature Flight Support, Jeppesen ve daha bir çok firma sponsorluk desteği verdi. Havacılığı geliştirmek ve yaygınlaştırmak isteyen sponsorlara yaklaştım. Her sponsor da dünya çapında havacılığı tanıtmanın en iyi yolunun dünya etrafında yapılacak bir macera dolu bir uçuş ile olacağına inanmakta.

 

Projeni Pilatus firmasının PC-12NG si ile gerçekleştireceksin. Bu uçağı nasıl seçtin?

PC-12NG bu görev için en güvenilir teknolojik avantajlara sahip uçak. Ben dünyanın etrafını tek motorlu turboprop bir uçakla dolaşmayı istiyordum ki bu uçuşa daha uygun bir uçak olamazdı. Pratt & Whitney PT6 motoru dünyadaki kendi sınıfında en güvenilir uçak motoru ve uçağımda bu motoru kullanmamıza izin verdikleri için çok gururluyum. Sadece güvenlik için değil. Aynı zamanda çok rahat ve inanılmaz güzel. Klasik havacılığı temsil ediyor.

UÇUŞA MEDİTASYONLA HAZIRLANIYORUM

Tek motorlu bir uçak ile okyanus geçişi yapmak seni korkutmuyor mu? Bu konuda ne gibi hazırlıklar yaptın?

Hayır. PT6 motoru okyanus geçişinden korkmamamı sağlıyor. Ayrıca bir kaza durumu olsa bile su geçirmez/ batmaz kıyafetler giyiyoruz. Can kurtaran botumuz ile hayatta kalma ekipmanlarımız uçakta yanımızda bulunuyor. Bunların dışında açık suda suya çakılırsak diye su altında uçaktan çıkma ve hayatta nasıl kalınır konularında uygulamalı eğitim de aldım.

Uzun ve yorucu bir uçuş olacak. Dar bir kokpitte saatler geçireceksin. Fiziksel ve zihinsel bir hazırlık yapıyor musun? Belli bir diyet ve spor takvimin var mı?

Çok haklısın; çok kısa zamanda çok fazla uçuş yapacağız. Bu uçuşu planlarken hazırlık için bir çok yol belirledim ve uyguladım. Her gün en basitinden meditasyon yapıyorum. Uçuşa odaklanmama çok yardımı oluyor. Her güne meditasyon ile başlamam eğitimler de ve öğrenme konularında zihnimi açmamı sağlıyor. Haftada birkaç defa yoga yapıyorum. Beni formda ve esnek tutuyor. Kokpitte fiziksel anlamda  daha rahat olmamı sağlıyor. Vejetaryen şeklinde beslenmeye çalışıyorum. Zihnimi açık tutmamı sağlıyor. Tüm bunları ve uçuş sırasında uygulayacağım diyeti bir beslenme uzmanından destek alarak yapıyorum. Proje sırasında 17 gün sürecek uçuş serisinde enerjimi sürdürebilir şekilde korumam, zihnimi açık tutmam ve vücut dengemi koruyacak bir beslenme programı istiyordum. Bunun için de beslenme uzmanı ile çalışıyorum.

Kurmuş olduğun vakıftan bahsetmek istiyorum. Bu beni oldukça heyecanlandırıyor çünkü kadınların havacılıkta uçuş eğitimi almalarını biraz olsun kolaylaştıracak bir vakıf. Bu vakfı kurmaya nasıl karar verdin? Bize biraz vakıftan bahseder misin?

Amelia ile Uçun Vakfı ( The Fly With Amelia Foundation ), uzun yıllardır aklımda ve rüyalarımda olan bir projeydi. Böylesi bir çalışmayı planlamanın ve organize etmenin ne kadar büyüleyici olduğunu bilmiyordum.

Vakıf 16-18 yaş aralığındaki kadınlara burs veriyor. Sınıflarda kullanılabilecek bir öğretim planı ve ders programı BTMM ( Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik ) oluşturdum. Ayrıca genç kadınlara okul başvuruları, giriş sınavları, kariyer planlama, ve macera dolu ve başarılı bir hayat yaşamaları için akıl hocalığı yapıyorum. İnanılmaz geri bildirimler alıyoruz. Daha geçen hafta ilk burs alan pilot adayımız Destiny Krell, hayallerindeki üniversite olan Embry-Riddle Uzay ve Havacılık Üniversitesine girdi. Sonbaharda eğitimi başlıyor.

 

AMACIM DAHA FAZLA KADININ GÖKYÜZÜNE ÇIKMASI

Vakfın burs vereceği kişileri nasıl bir eleme süreci bekliyor? Üçüncü dünya ülkelerinden başvuranların da bir şansı olacak mı?

Her ne kadar vakıf şu an sadece Amerika Birleşik Devletlerinde yerleşik olsa da, eninde sonunda tüm dünyadaki kadınlara uçma imkanı sunmak istiyorum. . Uçmak uluslar arası bir tutku ve sağlayabileceği inanılmaz olanakların da ucu bucağı (olanakları da sonsuz) yok… Uçmak da böyle bir şey değil mi zaten? Dünyayı birbirine bağlamak için pistleri kullanmıyor muyuz? Bunların hayali bile beni inanılmaz mutlu ediyor.

Daha önce hiç Türkiye’ ye geldin mi? Uçuş programında yer alıyor mu?

Türkiye’ de daha önce hiç bulunmadım. Fakat her zaman Türkiye sahillerini görmek istemişimdir. Vakfımızı uluslar arası çalışmaya başladığı zaman Türkiye’nin de buna dahil olmaması için bir sebep göremiyorum.

Uçuyorsun, vakıf yönetiyorsun, uçuş eğitimlerini destekliyorsun ve bunlara ek olarak televizyonda da spikerlik yapıyorsun. Tüm bunlar özel hayatını nasıl etkiliyor?

Pilot olmak, benim kendime güvenimi arttırdı ve odaklanmamı sağlayarak maceracı bir kadın olmamı sağladı. Hayatıma birçok boyut kattı. Birçok insanın aksine sıradan olmamamı sağladı. İnsanların çoğu pilotum dediğimde şok oluyor. Çünkü havaalanlarında çok fazla kadın görmüyoruz. Televizyon hayatımda ise havacı kimliğimle röportajlarımda eşsiz bir perspektif sağlayabiliyorum. Kendi maceralarını yaşadığın zaman dışarıda büyük işler başarmış, cesaretli insanlara kendi konularında daha anlayışlı, empati dolu sorular sorabiliyorsun. Uçuş olmadan hayatım çok farklı olurdu. Eminim ki yine mutlu olurdum ama ben bu işi yapmak için doğmuşum.

KADINLAR NASIL PİLOT OLABİLİR?

Okuyucularımızın büyük bir kısmını da pilot olmak isteyen kadınlar oluşturuyor. Onlara tavsiyelerin nelerdir?

Kadın okuyucularına her günlerini yaşam dolu yaşamalarını tavsiye ederim. Bizler genelde zorunluluklarımızı bahane ederek, yorgunuz, çok yorgunuz gibi şeyler söyleyerek aşık olduğumuz işleri yapmaktan kaçınırız. Bizler ne yaparsak burada yapacağız ve uçmak da bunu yapmamıza olanak sağlayabilir… Kadın olarak içimizde bir güç barındırıyoruz. Kalıplarımızı kırdığımız zaman insanların dikkatini çekebiliyoruz. Bu avantajımızı kullanmamız gerekiyor. En büyük tavsiyem, her zaman yardım istemekten ve soru sormaktan çekinmemeleri… Eğer belli bir uçak tipine merakınız, ilginiz varsa etrafınızda o uçakla bağlantılı birileri olup olmadığını sormalısınız. Eğer uçağa yaklaşamıyorsanız internetten kendiniz araştırabilirsiniz. Hayatımızda harcadığımız çabalar, kazandığımız başarılar ile doğru orantılıdır. İlk denemeniz de başarılı olamazsanız da başka bir yol bulup tekrar denemelisiniz.

Maceranız dışarıda bir yerde… Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan insanlar geri kalanlardan her zaman daha avantajlıdır. Kalbinizde en ufak bir macera kıpırtısı varsa son damlasına kadar kullanın ve dünyanın güzelliklerine dayanarak yaşayın. Gökyüzü sizin maceralarınıza açık ve içinde sizin de maceralarınıza yer var.

Son olarak bundan sonraki projelerin nelerdir?

Dünya turundan sonra havacılığın değişik dallarını da denemek gibi bir planım var. Jetlerle uçmak istiyorum. Tarihi uçakları restore etmek ve belki de restore ettiğim bu uçak ile daha farklı ve eşsiz rotalardan bir dünya turu atmak istiyorum. En büyük hedefim ve amacım kadınların havacılıkta daha aktif yer almalarını sağlamak. Kadınların değişik uçuş şekillerine olan ilgilerini arttırmak ve yer alabilmeleri için değişik yollar geliştirmek istiyorum. Onlara pistler ile dünyanın birbirine bağlandığını, mükemmel bir kariyer yolu olduğunu göstermek istiyorum.

Amelia Rose Earhart’ ı ve projelerini aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz.

Website        : www.flywithamelia.org

Facebook     : https://www.facebook.com/pages/Amelia-Rose-Earhart/158131920879331

Twitter          : https://twitter.com/Amelia__Earhart

Instagram     : http://instagram.com/ameliaroseearht

 

Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.

E:posta: info@irfanozanongun.com

 

Kaynak: http://www.kokpit.aero/tarihi-turu-tamamlayacak?writer=18

No related articles yet.