Ş
Şimdi aranızdan bazı okuyucularının ‘Ne showu?’ dediğini duyar gibiyim. Belli açılardan show yapılmış olsa da Atatürk Havalimanının yoğun trafiği nedeniyle pek de air show yapılmadığını ben de düşünüyorum. Fakat bu hiç bir şey de yapılmadı demek değildir. Firmalar öne çıkan ürünleri ile adeta show yaptılar. Benim nezdimde geçen yıllara göre daha da başarılı bir fuar oldu. Hem katılım anlamında hem de içerik anlamında… Tabii ki insanlar haklı olarak isminden dolayı hava gösterisi de bekledi. Bu beklentide olanlar için açılış günü devlet büyüklerinin yaptıkları konuşmalarda 3.havalimanı açıldığı zaman fuar yine burada yapılacak ama bu sefer hava gösterileri de olacak dediğini ileteyim.

Bunun yanı sıra sayın ulaştırma bakanının kurdele kesme sırasında; “Öğrendim ki fuara on altı yaşından küçükler alınmıyormuş. Lütfen bu uygulamayı değiştirin. Havacılığı küçük yaşlarda aşılamamız gerekiyor” gibi bir cümle sarf ederek beni ve salondaki birçok insanı sevindirdiğini de eklemeliyim… Nitekim ilerleyen günlerde yaşı on altıdan küçük birçok havacılık meraklısı arkadaşımızı gerek standımızda gerekse apronda uçakların arasında fotoğraf çekerken görmek beni mutlu etti.

THK TÜRKKUŞU

Fuar süresince herkesin en çok merak ettiği uçak THK’ nin yüzde 100 yerli olarak lanse ettiği “ TÜRKKUŞU ” uçağı idi. Bizler de havacılık basın mensupları olarak en çok bunu merak ediyoruz diye düşünüyordum. Ama uçak fuara gelmedi.

Türkkuşu uçağının fuara gelmemesinden ziyade beni en çok şaşırtan havacılık meraklılarının tavırları idi. Uçağı fuarda görmeyen bir kesim medya ve havacılık meraklıları gerek sosyal medyada gerekse fuar alanında atıp tutmaktan ileri gitmeyen konuşmalar yapmaya başladılar. Daha doğrusu böyle yaptıklarını ben ikinci gün anladım.

İkinci gün fırsat bulur bulmaz THK standına giderek yetkililere, “Türkkuşu nerede? Neden gelmedi?” sorusunu yönelttim. Beni şaşırtan cevabı o an aldım: “Bunu ilk kez siz soruyorsunuz biliyor musunuz? Fuarın ilk gününden atıp tutanlar zahmet edip standa giderek bu soruyu sormamışlar. Gökçen Havacılık ekibi ile uzun uzun konuştuk. Hatta daha sonrasında Türkkuşu Uçuş Akademisi Genel Müdürü Giray Hürgezen ile de röportaj yaptım. Önümüzdeki haftalarda bu röportajı okuyacaksınız.

Gelelim “Türkkuşu” nun neden gelmediğine… Yurtdışından sertifikasyon çalışmaları için gelecek olan ekip planlanandan erken geldiği için THK yönetimi karar vermek zorunda kalmış. Planlanan lansman tarihine yetiştirmek için fuara uçağı getirmemek mi yoksa fuara getirip sertifikasyon çalışmalarını öteleyerek lansman tarihinden sonra mı halka göstermek arasında gidip gelmişler.

Yönetim kararını sertifikasyon çalışmalarının başlaması yönünde kullandığı için fuara uçağı getirememişler. Bu açıklama birinci ağızdan yetkililerden aldığım açıklamadır. Türkkuşu uçağı ve üretim çalışmaları ile ilgili de THK ile görüşmeye devam ederek sizlere durumu güncel olarak bildirmeye çalışacağım. İletişim önemli diye düşünüyorum.

BOEING vs. AIRBUS

İki dev firma da en büyük kozlarını fuar alanına getirdiler. İlk gün 747-8’ in hem kargo hem de Lufthansa’ dan kiralanan yolcu modeli apronda yerlerini aldı. 747-8 piste alçak çektikten sonra dönüp iniş yaparak belki Air Show’ un en büyük showlarından birisini yaptı.

Fakat bu show açılış konuşmalarına denk geldiği için izleyicisi beklenenden az oldu.  Lufthansa pilotlarının aprona uçağın camından Türk Bayrağı açarak girmeleri oldukça güzel bir jestti.

Dünyanın en milliyetçi ülkelerinden olan Almanların bile ticari satış kaygıları uğruna başka bir ülkenin bayrağını açmaları beni hem şaşırttı hem de oldukça güldürdü.

İkinci gün A350 adeta show yaptı. Yıllarca Airbus ile uçmuş olan kaptanlar ile konuştuğum zaman Airbus ilk defa güzel bir tasarıma imza atmış dediklerini duymak da oldukça ilginçti!

İki gün iki firmanın yöneticiler ve ülke danışmanları rakiplerinin uçaklarını incelemek için adeta köşe kapmaca oynadılar. A350’ nin hem kabin hem de kokpit anlamında gerek teknoloji gerekse ergonomi anlamında müthiş bir Ar-Ge ürünü olduğunu söylemek de yarar var. Özellikle uçağın 330-340 ailesine entegrasyonu ve aynı aileden sayılarak tipler arası 8-10 gün gibi kısa bir eğitim ile geçiş yapılabilmesi bana sorarsanız rakiplerinden bir hayli öne çıkmasını sağlıyor.

Bu iki imalatçının yanı sıra özel iş jetleri de fuarda boy gösterdiler. Özellikle Gulfstream 650ER’yi yani dünyanın en çok rekoruna sahip iş jetinin heybetiyle apronda durmasını, iniş kalkışlarını izlemek oldukça heyecan vericiydi.

BÖLGESEL HAVACILAR

Ülkemizde bölgesel havacılığın öncülerinden Bora Jet fuara yeni uçağı ERJ 190 ile katıldı ve her gün bıkmadan yılmadan tüm ziyaretçilere uçağı gezdirdi. Bunun yanı sıra AMAC Havacılık da daha önce sizler için röportaj yaptığım Amelia Rose Earhart’ ın dünyanın etrafını turladığı Pilatus PC-12 uçağından getirmişti Bu uçağa da bölgesel havacılık anlamında oldukça ilgi gösterildiğini fuar sırasında AMAC yetkililerinden dinledim.

Ülkemizde gece gündüz kesintisiz görev yapabilmesi için sertifikasyon ve izin çalışmalarına tüm hızla devam ediyorlarmış. Fuarda bana en çok heyecan veren haberlerden birisi de bu oldu. Pilatus PC-12 benim kişisel olarak oldukça tuttuğum bir uçak…

TAI yöneticileri ile de bölgesel havacılık üzerine sohbetlerimiz oldu. Anlattıklarını elbette bu satırlara sığdırmam söz konusu olamaz. Fakat sizlere; “TAI bomba gibi geliyor. izlemeye devam edin” diyebilirim.

HÜRKUŞ’ un gösteri tadındaki uçuşu da bizlere TAI’ nin uçak tasarımı ve imalatı konusunda hem de tecrübeli test mühendis ve pilotları kadrosuyla ne kadar yetkin bir kuruluş olduğunu göstermiş oldu. Aynı HÜRKUŞ ve ATAK gibi Bölgesel Havacılık uçağı konusunda da göğüs kabartan çalışmalar göreceğimize inanıyorum.

İLKLERİN FUARI; İSTANBUL AIRSHOW

Show olmasa da bu yıl bir ilk gerçekleşecekti. Ülkemizde ilk defa yapımı gerçekleşen deneysel ve mikrolift planör sınıfındaki keçi isimli planörü bu fuarda görebilecektik.

Fakat üzülerek söylüyorum ki fuardan bir gece önce araca yüklenmesi sırasında oluşan bir kazadan ötürü kanat ucunda meydana gelen hasar meydana geldib Bu nedenle de planörü fuara getiremediler.

Göktuğ Sportif Havacılık Kulübü hem bu planör hem de bünyelerinde uçuş yapan genç ve başarılı akrobasi pilotu Oğuzhan Yararcan ve Siyah İnci’si Pitts ile fuarda adeta amatör havacılık show u yapacaklardı. Fakat bu kaza sonrası sadece Siyah İnci ve Oğuzhan Yararcan ile katılım gösterebildiler.

TEKNOLOJİK YENİLİKLER

Bu fuar ile gördüm ki yerli uçak imalatları bir yana uçakların özellikler alt bileşenleri ve eğitim teknolojiler alanlarında ciddi Ar-Ge çalışmalarına imzalar atmaya başlamışız. Bunlardan bir tanesi Havelsan’ ın uçak içi eğlence sistemi…

Uluslar arası alanda büyük bir yenilik olan çalışma uçaklarda çok ciddi hafiflemeye sebebiyet veriyor. Tonlarca ağırlığa sebebiyet veren bu sistemleri Havelsan daha kompakt bir sistem haline getirerek tüm sistemi 20 kilograma kadar indirmiş. Şu sıralarda THY ile ortak test ve sertifikasyon çalışmaları devam ediyor. Sisteme ait geniş ayrıntıları ilerleyen günlerde Kokpit.aero sayfalarında bulabilirsiniz.

Bir diğer yenilik eğitim teknolojileri alanında… BİTES firması özellikle savunma sanayi üzerine çalışmaları ile benzersiz işlere imza atmışlar. AeroGlass denilen ve daha önce sitemizde haber yaptığımız sistemin benzerinin kendilerinde alt yapı olarak var olduğunu sadece çalışmalar için bir uçuş eğitim organizasyonu ve/ veya yatırımcı aradıklarını dile getirdiler. Bu konuda da ilerleyen haftalarda sizlere daha uzun bir yazı yazarak anlatımda bulunacağım.

KOKPİT.AERO AİLESİ OLARAK FUARDAYDIK

Kokpit.aero ailesi olarak ben ve tüm ekip fuardaydık. Sürekli olarak stant ve basın odası arasında mekik dokuyup fuardaki yenilikleri, haberleri sizler için takip edip sizlere ulaştırmaya çalıştık.

Sizlere fuardan önce söz verdiğim gibi soysal medya hesaplarım üzerinden elimden geldiğince ve şarjım el verdiğince canlı olarak yayın yapmaya çalıştım. Zaman zaman standımızda okuyucularımız ile bir araya gelerek sohbet etme şansı yakaladık.

Çeşitli üniversitelerden arkadaşlar “ Üniversiteden Sonra Nasıl Pilot Olunur? ” isimli seminerimi kendi okullarında da yapmam için temaslarda bulundu. Benim için okuyucular ile bir araya geldiğim ilk fuar olmasından dolayı oldukça özel bir fuardı. Umarım başka organizasyonlarda da sizlerle bir araya gelme şansı elde ederiz. Gerek sektörün profesyonelleri gerekse amatör havacıların bir araya geldiği bu tip organizasyonların artmasını diliyorum.

 

Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.

E:posta: info@irfanozanongun.com

 

Kaynak: http://www.kokpit.aero/istanbul-airshow-irfan-ozan-ongun?writer=18