İş garantisi… Bu benim için içinden çıkılmaz bir soru ve belki de sosyologların bile incelemesi gereken bir konu… Defalarca iş garantisi diye bir şey olmadığını sebep sonuç ilişkileri ile anlatmama rağmen bu ilanların birer pazarlama stratejisi olduğunu yazmama rağmen okuyuculardan ilgili yazılarımı okuduklarını ama X uçuş okulunun iş garantisi ilanını gördüklerini ve bunun doğru olup olmadığı ile ilgili sorular alıyorum. Arkadaşlar buradan bir kere daha söylüyorum. İş garantisi diye bir şey yoktur. Bu konuyu sebep ve sonuçları ile İş Garantili Uçuş Okulu Olur mu?
(http://kokpit.aero/index.php?route=article/article&article_id=4063) yazımda anlatmıştım.
Bunun yanında özel üniversitelerden mezun arkadaşlar bu okullara iş garantisi var mı diye sormadan kayıt olurken uçuş okullarına kayıt olurken neden bu soruyu soruyorlar anlamıyorum. Sormadıklarını nereden mi biliyorum? Bazı okuyucularıma dayanamayıp bu soruyu yönelttiğimde aldığım cevap “sormadım” oldu.
UÇUŞ EĞİTİMİ NE KADAR?
Diyeceksiniz ki uçuş eğitim ücretlerini zaten fuarlardan ya da okulların internet sitelerinden öğrenebiliyoruz. Evet, öğrenebiliyorsunuz fakat buna rağmen bana e-posta yoluyla uçuş okulu isimi vererek fiyatını soranlar var. Bu hafta sizlere uçuş okullarının ne kadar olduğunu değil uçuş eğitiminin ne kadar olduğunu anlatacağım. Aradaki farkı birazdan anlayacaksınız. Uçuş okulları daha doğrusu havayolu pilotu olmak için gidilmesi düşünülen kursların devam zorunluluğu vardır. Yani bu kursa gidecekseniz istisnalar dışında başka bir iş yerinde çalışmanız ya da iş hayatınıza devam ederken bu kursları bitirmeniz imkansıza yakındır. Dolayısıyla kurs süresi boyunca sizin eğitiminize binecek ekstra masraflar var. Uçuş eğitimi alırken bunları genelde adaylar göz ardı eder. Uçuş eğitiminin adaya maliyeti ile uçuş okulunun adaya maliyeti arasında fark buradadır.
Örnek verelim;
Ali arkadaşımız herhangi bir okula giderek kurs görmek istemektedir. Bu arada okulların büyük çoğunluğu İstanbul’ da olduğundan Ali İstanbul’ da bir kursa gidiyormuş gibi maliyet analizi yapacağım.
Kurs süresi standart olarak 18 ay ile 24 ay arasında değişmektedir. Bu değişkenlik adayın çalışma performansı ve meteorolojik şartlar yüzünden değişkenlik gösterir. Ali arkadaşımız şu an kurs ücretlerinin ortalaması olan yaklaşık 60.000 avro ücreti okul öder. Ali’nin cebinden çıkacak para bu kadarla kalmaz.
14 ders için şu anki sınav ücretlerinden ders başına 50TL sınav ücreti SHGM’ ye ödemek zorundadır. Bu ücret okul ücretine dahil değildir. Bunun yanında sağlık raporu, PPL ve CPL kontrol uçuş ücretleri ve matbuu evrak ücretleri de okul ücretlerine dahil değildir. ATPL sınavları için Ankara’ daki sınav merkezine gidecek olan Ali arkadaşımız her seferinde uçak ya da otobüse de minimum 55 TL gidiş 55 TL dönüş için ücret ödeyecektir. Tüm bunların yanında kurs süresince kalacağı yer için kira ve yiyeceği yemek için de para ödeyecektir. Bir de kursa yakın oturmuyor ise ulaşım masrafı olacaktır. Ulaşım için belediyeden aylık mavi kart aldığını düşünerek bu masrafı minimum para ile maksimum faydada ulaşım için kullanalım. Şimdi toplamaya başlayalım.
60.000 Avro Kurs Ücreti
14 x 50TL = 700 TL Ders Sınav Ücreti ( 1 seferlik )
1 x 20TL = 20 TL Öğrenci Pilot Lisans Ücreti ( 1 seferlik )
1 x 50TL = 50 TL Hususi Pilot Lisans Ücreti ( 1 seferlik )
1 x 250TL = 250 TL Ticari Uçuş Pilot Lisans Ücreti ( 1 seferlik )
1 x 250TL = 250 TL Alet Uçuş Yetkisi ( 1 seferlik )
1 x 250TL = 250 TL Hususi Pilot Lisansı Kontrol Uçuş Ücreti ( 1 seferlik )
2 x 250TL = 500 TL Ticari Pilot ve Alet Uçuş Kontrol Ücreti ( 1 seferlik )
1 x 300TL = 300 TL Dil yeterlilik sınavı ( Level Sınavı )
18 x 170TL = 3060 TL İBB Mavi Kart Toplu Taşıma Kartı
Günlük 3 öğün yemek için de öğün başına 15TL desek günlük 45TL eder. 18 ay 548 gün eder. 550 gün dersek;
550 x 15 = 8250 TL Yemek Ücreti
Sınavları Ali’nin 3 oturumda verdiğini kabul edelim. Gidiş dönüş 55+55 110 TL otobüs ya da erkenden ve ucuz alırsa uçak bileti dersek.
110 x 3 = 330 TL Ankara’ ya Sınav Ulaşım Ücreti
Ali’nin Ankara’ da konaklamadığını sınav günü erkenden Ankara’ya gittiğini ve sınav sonrasında da orada kalmadan döndüğünü düşünüyoruz. Bu olasılığın ne kadar düşül ve de zor olduğunu sınava girenler bilecektir. Genelde sınavdan bir gün önce gidilerek bir gece otelde vb. de kalınır. Sınava dinlenmiş girilir. Böylece rötar ya da kaza durumunda sınava geç kalma ya da gidememe riski de ortadan kalkar. Fakat biz Ali’nin her şeyinin mükemmel gittiğini düşünelim. Amacım minimum düzeyde maliyeti sizlerin önüne koymak.
Tüm bu hesaplarda Ali’nin bir yerde de konaklaması gerekiyor. Konaklama ve konakladığı yerin aidatını da 600 TL kira ve 150 TL aidat olarak düşünelim. Uçuş okulları genelde Avrupa yakasında olduğundan Ali’ yi Beylikdüzü gibi tüm okullara eşit mesafede ve kiraların uygun olduğu bir lokasyona oturttum.
Aylık 750 TL konaklaması olan Ali’ nin üzerine binen maliyetlere devam edelim.
18 x 750 TL = 13500 TL Konaklama Ücreti
Eğitim boyunca iki yıl geçireceği için iki kere sağlık muyanesine girecek olan Ali ilk muayene için yaklaşık 700 TL bir sonraki yenileme için ise yaklaşık 300 TL ödeyecek.
1000 TL Eğitim boyunca olacak muayene ücretleri tutuyor.
Şimdi gelelim toplamımıza…
Ali’ nin üzerine binen ödemeleri toplarsak;
Toplamda 28460 TL ediyor ki buna su, elektrik ve internet faturası gibi şeyleri koymadım. Onlara da toplamda bir 18 ay için 5000 TL diyelim ki daha fazla tutacaktır.
Yani yukarıda gördüğünüz gibi her şeyi minimumda tuttuğumuz zaman yaklaşık 33500 TL okul ücreti dışında Ali’nin uçuş eğitim maliyeti mevcuttur. Ali bu süreçte hiç hasta olmuyor. Dolayısıyla hastane ve ilaç masrafları da olmuyor. Ali bu süreçte hiç İstanbul dışında yaşayan ailesinin yanına gidip gelmiyor. Hep ailesi onun yanına geliyor gibi düşünüyoruz. Herşeyi minimumda tutuyoruz. Herşeyi çok sağlıklı ve mükemmel işliyor düşünüyoruz. Ali, hiçbir sınav sorusuna itiraz etmediği için itiraz ücreti olan soru başına 25TL yi ödemiyor. Ali, tüm derslerini ilk seferde geçiyor ve tüm derslerini toplamda 3 oturumda bitiriyor. Meteoroloji çok iyi gidiyor ve uçuşları ile birlikte kursu 18 ayda bitiyor. Ali SHGM’ nin dil yeterlilik sınavına da giriyor. Onu da geçiyor ve hadi ondan da Level 6 alsın.
Bu şekilde toplamda okul ücreti dahil 60000 Avro + 33500 TL eğitim ücreti tutuyor.
BİTTİ Mİ?
Tabii ki bitmedi!… Ali bundan sonra DLR, Mollymawk, TOEFL, IELTS gibi şirketlerin adaylara mecbur koştuğu sınavlara da hazırlanıp girecek. Bunların ücretlerini burada yazmıyorum. Ali mükemmel bir öğrenci olduğu için onları da kendisi araştırsın. Üstüne bir de Type Ücreti ödeyecek o da yaklaşık 32000 avro tutuyor.
İşte ATPL eğitimi almak isteyenlere buradan bu işin maliyetini anlatmış oldum. İş sadece okul ücreti ile bitmiyor. Hepiniz çok ciddi kararlar alarak belki de evlerinizi arabalarınız satarak bu işe kalkışıyorsunuz. Fakat bana gelen yazılardan görüyorum ki herkes sadece okul ücretini düşünüyor. Bu yazı ile uçuş eğitiminde maliyetin sadece okul ücreti olmadığını da görmüş oldunuz.
Havacılık geniş kapsamlı düşünme işidir. Aynı anda bir çok disiplinde eğitim alırken tüm bu disiplinlerden edindiğinizi kazanımları sizde kokpit içerisinde CRM çerçevesinde ve durum farkındalığınızı kaybetmeden uygulamanız beklenir. Bunu da becerebilmenin yolu iyi araştırma yapmak, okumak ve çalışmaktan geçer. Umarım bu yazı eğitim almak isteyen adayların biraz daha geniş düşünmesini sağlayacaktır.
Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.
E:posta: info@irfanozanongun.com
Kaynak: http://www.kokpit.aero/ucus-egitimi-ne-kadar?writer=18