Y

Yazılarımı yazmaya başladığımdan bu yana havacılık ile uğraşanların çok yönlü olmaları gerektiğini üzerinde duruyorum. Özellikle pilotların yüksek lisans ve doktora gibi bu işin akademik kısmına da eğilmelerini, üniversitelerde pilotaj bölümlerinde pilotların ders vermeleri gerektiğini savunuyorum.

Tabii bu görüşüme karşı çıkanlar olduğu gibi katılanlar da oluyor. Geçen haftalarda tam da bu görüşlerimi destekleyen öğretiler edindim. Bu hafta sizlerle bunu paylaşacağım.

ASİ KUŞ

Geçen haftalarda tiyatrodan sevgili üstadım Ali Poyrazoğlu’nun ‘Asi Kuş’ adlı  oyununa gittim. Zaman yaratıp oyuna gitmenizi ve tüm dikkatinizi vererek izlemenizi öneriyorum. Mutlaka sizlerde de yeni ufuklara bakan pencereler açacaktır. Oyunun bir perdesinde üstat bizlere Medici Efektinden bahsetti. O zamana kadar duymadığım bu terim, ülkemiz havacılığına dair umutlanmamı sağladı.

MEDİCİ EFEKTİ

Medici’ler İtalya’nın Floransa bölgesinde yaşamış ve günümüz modern bankacılık sisteminin ilk tohumlarını atmış bir aile… Ailenin en büyük özelliği Avrupa’nın her alanda kendini kanıtlamış sanatçılarını, zanaatkarlarını, doktorlarını vb. çeşitli meslek gruplarından insanları şehirde toplamış ve sponsor olmuşlar. Akşam yemeklerinde sofrada bu insanlar bir arada bulunup sohbetler ediyor ve hepsi bir diğerinin bakış açısını öğreniyormuş.

Bu şekilde açılan yeni ufuklar ile Rönesans akımı doğmuş. Ben Rönesans’ın sadece sanat alanında olduğunu sanıyordum. Fakat üstadın anlattığına göre ve sonradan ben de araştırınca gördüm ki tıptan, mekaniğe, sanata, fiziğe, matematiğe kadar birçok alanda Rönesans akımı etkisini göstermiş.

Buradan yola çıkan düşünürler farklı disiplinlerin birbirine etkisine ‘Medici Efekti’ demişler. Bu şekilde oluşan sinerjinin etkisinin ne kadar inanılmaz olduğunu Rönesans eserlerinde görebilirsiniz. Üstat bunu bir bedende birkaç beyinli olmak olarak tanımlıyordu. Kendisi ecza fakültesi mezunu ve iyi bir eczacı iken aynı zamanda dünyaca ünlü bir tiyatrocu…

Bize önerisi şu; kendi işiniz dışında da en az bir dalda profesyonele yakın bir hale gelirseniz o zaman yaptığınız işlerde çok başarılı olursunuz. Peki bunun havacılıkla ilgisi nedir?

HAVACILIKTA MEDİCİ EFEKTİ

Kendimden örnek vermem gerekir ise üniversite mezuniyetlerime bakarsak makine tasarım üzerine çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerini bitirdim. Planör pilotluğu, amatör müzikal oyunculuğu, köşe yazarlığı, yardımseverlik koşuculuğu gibi birkaç alanda kendimi sürekli iyileştirmeye çalışırken bir yandan da asıl işim olan profesyonel pilotluk ile uğraşıyorum.

Planör pilotluğunun getirisi olan planlama ve bilincin işime olan katkısı yadsınamaz. Yardımseverlik koşucusu olmanın getirdiği disiplin ve toplumda yarattığı etki ise çift yönlü… Hem havacılığın getirdiği sağlıklı yaşam ve toplumda örnek kişi olma durumu yardım severlik koşuculuğu ile birbirini tamamlıyor.

Müzikal oyunculuğunda edindiğim beden dili eğitiminin ise kokpit içerisindeki ve normal hayatımdaki iletişimlerimde bana çok büyük katkılar sağladığını düşünüyorum. Üniversitede aldığım eğitimlerin yazarlığıma olan katkısı da büyük… Orada öğrendiklerim sayesinde sektörü ve eğitim sistemlerini analiz ederek sizlere izlenimlerimi aktarabiliyorum. Dolayısıyla sadece profesyonel pilotluk değil bunun yanında başka şeylerde yapmak işinizde daha da iyi olmanızı sağlıyor.

Sakın yanlış anlaşılma olmasın burada kendimi övmeye çalışmıyorum. Ben iyi bir pilotum da demiyorum. Fakat şunu söylüyorum. İyi bir pilot ve havacı olmak için çok çabalıyorum ve kat ettiğim mesafelerde çok yönlü oluşumun etkisi yadsınamayacak kadar büyük!.. Havacılık bitmeyen bir yol ve her kilometresinde her dönemeçte yeni bir şeyler öğreniyoruz. Bu yolda daha iyi ve emin adımlarla gitmek için de çok yönlü olmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

ÜNİVERSİTE ETKİSİ

Yıllardır her türlü platformda, pilot iş ilanlarında üniversite mezuniyetinin ne kadar gereksiz olduğunu savunan bir grup karşısında da gerekli olduğunu savunan bir grup vardır. Hemen uzatmadan fikrimi söyleyeyim. Bana soranlara hep aynı cevabı veriyorum: Evet, iş ilanlarında yerli ve yabancı pilot alımlarında farklı davranılmasını doğru bulmuyorum. Fakat üniversite mezuniyetini de yadsımıyorum.

Her fırsatta dile getirdiğim gibi bu meslek nankör bir meslek ve her an bir kaza sonucu meslekten men edilmeniz söz konusu olabiliyor. Sadece bu yüzden bile üniversitenin ne kadar gerekli olduğu ortadadır.

Bunun yanında medici efekti açısından da üniversitelerde edindiğimiz öğretilerin mesleğimize biz farkında olsak da olmasak da etkisi olduğunu düşünmeye başladım. Tabii üniversite diploması da bir pilotun seçiminde esas olmamalı diye de düşünüyorum. Genele birikim ve özelliklere bakılmalı ve ona göre seçim yapılmalıdır. Son zamanlar da işe alım eğilimlerinin bu yönde olduğunu görmek beni mutlu ediyor.

MEDİCİ EFEKTİN CRM’E ETKİSİ

Medici Efektin beraberinde getirdiği çok yönlülük, farklı pencerelerden olaylara bakmak bizim için vaz geçilmez olan kokpit içi iletişime yani CRM’ e de etkisi yadsınamaz. Kaptan ve yardımcı pilot yapacakları kısa uçuş için daha da kısa bir sürede empati kurarak tabii kurallar bütüne de uymak kaydıyla etkileşime ve iletişime girmek zorundadır. İşte bu noktada çok yönlü olmak olaylara ve davranışlara da çok yönlü yaklaşacağımız için empati kurmamızı kolaylaştıracaktır.

Kısa ve öz olarak Medici Efekti’nin benim açımdan havacılığa etkisini ve bu etkiyi sizlere aktarmaya çalıştım. Umarım sizler de bu yazıdan sonra olaylara farklı pencerelerden bakmaya başlayacaksınız. En basitinden bir tiyatrodan kokpit içerisindeki iletişim ( CRM ) için nasıl dersler çıkartılabildiğini görmek bile bu etkinin belki de en büyük somut delili oluyor.

Daima, okumaya, gelişmeye, çalışmaya açık pilotlarla birlikte uçacağım hava sahaları en büyük temennimdir.

 

Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.

E:posta: info@irfanozanongun.com

 

Kaynak: http://www.kokpit.aero/havacilikta-medici-efekti-irfan-ozan-ongun?writer=18